Huwelijkse voorwaarden en beperkte gemeenschap van goederen

Samen leven gaat niet meer, maar je hebt wél dingen samen opgebouwd: een huis, spullen, geld op de bankrekening, óf een schuld… allemaal zaken die je op een nette manier wilt verdelen. Of en hoe zaken verdeeld worden, hangt af van hoe je getrouwd bent: in beperkte gemeenschap van goederen of na het maken van huwelijkse voorwaarden.

Wet beperkte gemeenschap van goederen

Op 1 januari 2018 is de wet beperkte gemeenschap van goederen in werking getreden. Dit betekent dat je in Nederland niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen trouwt. Er geldt nu een beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent voor alle nieuwe huwelijken en geregistreerd partnerschappen na 1 januari 2018 dat alles wat verkregen is door erfrecht of schenking én het voorhuwelijkse vermogen niet onder de huwelijksgemeenschap valt. Bovendien zijn er nog meer afwijkende regels ten opzichte van het oude wettelijke stelsel.

Huwelijkse voorwaarden

Wil je zelf bepalen welke afspraken gelden als jullie uit elkaar zouden gaan? Dan dienen jij en jouw partner huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Dan bepaal je zelf hoe jullie spullen verdeeld worden, mocht je uit elkaar gaan. Huwelijkse voorwaarden moeten vastliggen in een akte bij de notaris, anders zijn ze niet geldig. Ook indien je wil kiezen voor het oude wettelijke stelsel (van vòòr 1 januari 2018), dien je huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.

Onze advocaten helpen graag

Onze advocaten kunnen je adviseren over de precieze gevolgen van trouwen in gemeenschap van goederen of bij het opstellen van de akte met huwelijkse voorwaarden. Daarnaast zijn ze ook thuis in de nieuwe wet beperking huwelijksgemeenschap.

Waar heb je een vraag over?