Trouwen

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat geldt – als je niets regelt – de wet en trouw je/ga je een geregistreerd partnerschap aan in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent – kort gezegd – dat alles wat verkregen is door erfrecht of schenking én het voorhuwelijkse vermogen niet in de huwelijksgemeenschap valt.

Als je niet wil dat de wet automatisch van toepassing is, dan kun je afwijkende afspraken maken. Dat moet bij de notaris in een akte van huwelijkse voorwaarden.

Ben je al getrouwd/heb je een geregistreerd partnerschap voor 1 januari 2018 en heb je geen huwelijkse voorwaarden dan geldt het oude wettelijke stelsel: alles wat jullie hebben is in principe gemeenschappelijk.

Het is verstandig om – voor je trouwt/een geregistreerd partnerschap aangaat – na te denken over de vraag of je de wet van toepassing wil laten zijn of dat je daarvan wil afwijken. Onze familierechtadvocaten kunnen jullie adviseren over wat in jullie situatie het meest passend is. Zij weten immers als geen ander wat de consequenties zijn mocht het onverhoopt mis gaan.