Wat is een BKR-registratie eigenlijk?
Kredietverstrekkers, zoals banken, zijn wettelijk verplicht om aangesloten te zijn bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als je een lening afsluit of een betalingsachterstand hebt (gehad), wordt dit vastgelegd in je BKR-overzicht. Bij een betalingsprobleem wordt er vaak een zogenaamde A-codering (Achterstandscodering) geplaatst. Deze codering geldt in principe voor 5 jaar.
Wanneer je in de toekomst een lening aanvraagt, zal de kredietverstrekker jouw BKR-gegevens bekijken. Staat er een negatieve registratie, zoals een A-codering, dan zal je hoogstwaarschijnlijk geen lening krijgen. Zelfs als je je financiën inmiddels goed op orde hebt.
Kun je een negatieve BKR-registratie laten verwijderen?
Ja, dat kan in bepaalde gevallen. De informatie die bij het BKR wordt geregistreerd, valt namelijk onder de privacywetgeving (de AVG). Dat betekent dat jij bezwaar kunt maken tegen de registratie, als je kunt aantonen dat deze niet (meer) passend is in jouw situatie.
De instantie die de registratie heeft gedaan (bijvoorbeeld een bank), moet dan naar jouw bezwaren kijken en de noodzaak van de registratie opnieuw beoordelen. Als jouw persoonlijke situatie zwaarder weegt dan het belang van de registratie, moet de registratie worden verwijderd.
Als de bank niet meewerkt, kun je de rechter inschakelen.
Welke omstandigheden zijn relevant?
Omstandigheden die een rol kunnen spelen bij de beoordeling van het bezwaar zijn bijvoorbeeld:
- de omvang van de schuld en/of de achterstand
- of een eventuele betalingsregeling goed is nagekomen
- de reden voor (het ontstaan en voortbestaan van) de achterstand en de mate van verwijtbaarheid
- de huidige financiële situatie (waaronder het inkomen) en als deze weer stabiel is: hoe lang al
- of er andere schulden zijn
- of sprake is geweest van ernstige (al dan niet structurele) wanbetaling
- de omstandigheid dat betrokkene met de lening (bijvoorbeeld voor de koop van een woning) niet kan wachten tot de vijfjaarstermijn is verstreken (bijvoorbeeld vanwege gezins- en woonsituatie)
- het verstrijken van de tijd sinds het inlossen van de schuld
Het draait hierbij om een belangenafweging en proportionaliteit. Het komt neer op de vraag: is het eerlijk dat deze registratie jou nog steeds belemmert, terwijl jouw situatie duidelijk is verbeterd?
Wij helpen je verder
Ons kantoor werkt samen met CoderingVrij, een organisatie die mensen helpt met het verwijderen van onterechte of achterhaalde BKR-registraties. Heb je een negatieve registratie en denk je dat deze niet (meer) terecht is? Neem dan contact met ons of met CoderingVrij op. Wij beoordelen jouw situatie en kijken of er juridische mogelijkheden zijn om de registratie te laten verwijderen.