Toestemming vakantie met kinderen

De zomervakantie staat voor de deur. Voor de meesten van ons gelukkig een tijd van ontspanning, rust en lol.

Voor gescheiden ouders is dat soms anders.

Volgens de wet zijn gescheiden ouders gezamenlijk belast met het ouderlijk gezag over hun kinderen. Dat betekent – in het geval van vakantie naar het buitenland - dat de ouder die met de kinderen op vakantie gaat aan de andere ouder toestemming moet vragen. Als de toestemming wordt verleend is er geen probleem en kun je heerlijk relaxed vertrekken.

Wat als de toestemming niet wordt verleend?

Dan is het mogelijk om bij de rechtbank (eventueel in een spoedprocedure) vervangende toestemming te vragen om toch op reis te mogen. Het is wel van belang, gelet op de agenda van de rechtbank, om dit - zeker als je gebonden bent aan een reisdatum - tijdig te doen. 

Soms weigert de rechtbank de toestemming. In een recente uitspraak van de rechtbank Den Haag verleent de rechtbank geen vervangende toestemming voor een vakantie naar de Filipijnen. De reden daarvoor was dat het voor de rechtbank onduidelijk was of (in dit geval) de moeder na de vakantie wel zou terugkeren naar Nederland. De moeder heeft de Filipijnse nationaliteit en dat geldt ook voor het kind van de partijen. De moeder woont pas sinds 2018 in Nederland en heeft tijdens de relatie met de vader van het kind meermaals aangegeven met het kind in de Filipijnen een leven te willen opbouwen. Er is dus onzekerheid over de terugkeer en daarom wijst de rechtbank het verzoek van de moeder af. 

Als de toestemming niet wordt verleend en je gaat toch met je kind op vakantie naar het buitenland dan kan dat gezien worden als internationale kinderontvoering. 

Meer weten?

Meer weten over vervangende toestemming voor een vakantie? Neem contact op met Marianne Heesmans via onze contactpagina

Het formulier 'toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland' kan gedownload worden op de site van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl.