Gecombineerde achternaam voor kinderen deel 2

In mijn eerdere artikel schreef ik al over de nieuwe Wet Introductie Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG). Met de invoering van deze wet hebben ouders de keuzemogelijkheid om te kiezen voor een gecombineerde geslachtsnaam voor hun kind, bestaand uit die van beide ouders.

Meervoudige geslachtsnaam

Maar hoe zit het nu als één van de ouders of beide ouders al een meervoudige geslachtsnaam hebben? Een meervoudige geslachtsnaam is een geslachtsnaam die voor de invoering van deze wet reeds uit meerdere delen bestaat. Deze namen zijn in de loop van de geschiedenis een eenheid geworden. Het gaat in deze situatie dus niet om een gecombineerde geslachtsnaam in de zin van deze wet. Tussen de meervoudige geslachtsnaam en de gecombineerde geslachtsnaam moet dan ook een duidelijk onderscheid worden gemaakt.

In de situatie waarbij één of beide ouders een meervoudige geslachtsnaam hebben, hebben zij de keuzemogelijkheid om alle geslachtsnamen te combineren. Het kind kan dan dus een drie- of vierdubbele geslachtsnamen krijgen waarin al deze geslachtsnamen terugkomen.

Voorbeeld: uw meervoudige geslachtsnaam is Jansen de Jong en de meervoudige geslachtsnaam van uw partner is Visser van Dijk. De opties die u in dat geval heeft voor de geslachtsnaam van uw kind zijn als volgt:

  • Jansen de Jong
  • Visser van Dijk
  • Jansen de Jong Visser van Dijk
  • Visser van Dijk Jansen de Jong

Gecombineerde geslachtsnaam

Vervolgens rijst de vraag hoe het dan zit met de gecombineerde geslachtsnaam. Want wat nu als beide ouders een gecombineerde geslachtsnaam hebben? Bestaat dan de mogelijkheid dan dat hun kinderen vier gecombineerde geslachtsnamen krijgen en hun kleinkinderen vervolgens acht gecombineerde geslachtsnamen en kan dit dan oneindig doorgaan?

Het antwoord op die vraag is nee. Hiervoor geldt niet hetzelfde als bij de meervoudige geslachtsnaam. Als ouders zelf al een gecombineerde geslachtsnaam hebben op grond van deze wet en zij ook hun kind een gecombineerde geslachtsnaam willen geven, geldt ook dan dat de gecombineerde geslachtsnaam uit niet meer dan twee namen mag bestaan. Ouders moeten dan zelf kiezen welke naam uit hun gecombineerde geslachtsnaam zij willen doorgeven.

Er zijn dan behoorlijk wat keuzemogelijkheden voor de ouders.

Voorbeeld: uw gecombineerde geslachtsnaam is Jansen de Jong en de gecombineerde geslachtsnaam van uw partner is Visser van Dijk. De opties die u in dat geval heeft voor de geslachtsnaam van uw kind zijn als volgt.

  • Jansen de Jong
  • Visser van Dijk
  • Jansen Visser
  • Jansen van Dijk
  • Visser Jansen
  • Visser de Jong
  • De jong Visser
  • De Jong van Dijk
  • Van Dijk Jansen
  • Van Dijk de Jong

Conclusie

Je kan je zelf dus afvragen of een keuze voor de geslachtsnaam van één van beide ouders op die manier niet wordt neergelegd bij de generatie met gecombineerde geslachtsnamen wanneer zij op hun beurt ouders worden en een keuze moeten maken voor de geslachtsnaam van hun kind. In ieder geval is met de nieuwe wetgeving de keuzemogelijkheid voor ouders met betrekking tot de geslachtsnaam van hun kind behoorlijk uitgebreid. Met name voor (toekomstige) ouders uit de generatie die zelf een gecombineerde geslachtsnaam hebben.

De wetgeving biedt geen juridische mogelijkheid om een geschil hierover voor te leggen aan een rechter. Het moet gaan om een gezamenlijke keuze van beide ouders. Komen de ouders hier niet uit, dan vallen zij terug op de vangnetbepaling waar ik over schreef in mijn eerdere artikel.

De nieuwe wetgeving biedt genoeg keuzemogelijkheid voor ouders, en met name voor (toekomstige) ouders uit de de generatie die zelf een gecombineerde achternaam hebben.