Partneralimentatie betalen

Eerder plaatsten we een blog over ‘Kees en Anja’ en de vraag wanneer Kees mag stoppen met het betalen van partneralimentatie als Anja een nieuwe liefde heeft ontmoet.

De wet is duidelijk: Kees kan stoppen met betalen als Anja opnieuw trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen.

De eerste twee zijn helder. Maar wanneer woont Anja samen?

Onlangs heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden nog een uitspraak gegeven met bovenstaande vraag als onderwerp. In die zaak ging het om een man en een vrouw die in 2009 met elkaar zijn gehuwd. In 2022 gaat partijen feitelijk uit elkaar en in februari 2023 spreekt de rechtbank de echtscheiding uit. De vrouw heeft inmiddels een nieuwe partner. De rechtbank heeft de door de man aan de vrouw te betalen partneralimentatie bepaald op € 1.555,00 per maand. De man is het daar niet mee eens en gaat in hoger beroep. De man is van mening dat de vrouw en haar nieuwe partner samen wonen als waren zij gehuwd. De man legt, als onderbouwing van zijn stellingen, een rapport over van een recherchebureau.

Het hof oordeelt dat geen sprake is van een samenwoning als waren zij gehuwd. De observaties uit het rechercherapport zien op de maand november 2022. De man en de vrouw waren toen nog niet gescheiden en dus is er geen sprake van gewezen echtgenoten. Weliswaar woonden partijen niet meer samen in november 2022 en woonde de vrouw – noodgedwongen – bij haar nieuwe partner, er was nog sprake van een huwelijk tussen de man en de vrouw en dus kan geen sprake zijn van ‘samenwonen als waren zij gehuwd’. De man heeft, volgens het Hof, niet aangetoond dat de vrouw nog samenwoonde na de scheiding (februari 2023).

Het hof wijst het verzoek van de man af en de man moet blijven betalen. 

Ex-samenwoners zijn, tenzij dit in een samenlevingscontract is afgesproken, niet verplicht tot het betalen van partneralimentatie.

Wil je over dit onderwerp meer informatie? Neem contact op met Marianne Heesmans via onze contactpagina of op telefoonnummer 0165-592000.