De VvE neemt besluiten over het onderhoud van de gemeenschappelijke delen, de begroting en de jaarrekening. Zo beslist de VvE of onderhoud aan de gevel, de daken en de liften van het gebouw, maar ook over duurzaamheidsmaatregelen, zoals vloer- of dakisolatie.
Bij een besluit moet de VvE rekening houden met de belangen van alle eigenaren, maar in beginsel geldt de regel dat de meerderheid beslist. De situatie kan zich dus voordoen dat u het niet eens bent met een genomen besluit en dat u dit besluit ongedaan wil maken.
Besluiten van de VvE kunnen ongedaan gemaakt worden als zij nietig of vernietigbaar zijn.
Nietige besluiten (artikel 2:14 BW)
Een besluit is nietig als dit in strijd met de wet of de statuten is genomen, tenzij uit de wet iets anders voortvloeit. De splitsingsakte wordt in dit kader gelijkgesteld met de statuten.
Te denken valt aan een besluit waarbij de leden van de VvE een andere kosten-verdeelsleutel overeenkomen dan is vastgelegd in de splitsingsakte.
Het gevolg van een nietig besluit is dat dit wordt geacht nooit te hebben plaatsgevonden. Een nietig besluit heeft geen rechtsgevolgen en hoeft niet voorgelegd te worden aan een rechter.
Vernietigbare besluiten (artikel 5:130 BW jo. artikel 2:15 BW)
Een besluit is vernietigbaar wegens strijd met wettelijke of statutaire bepalingen, wegens strijd met de redelijkheid en billijkheid en wegens strijd met een reglement.
Een vernietigbaar besluit roept rechtsgevolgen in het leven. Pas als een vernietigbaar besluit in rechte wordt vernietigd, wordt dit geacht nooit te hebben bestaan.
Een vernietiging van een besluit geschiedt door de kantonrechter van de rechtbank van het arrondissement waarin het appartementsgebouw of het grootste gedeelte daarvan is gelegen.
De termijn om de vernietiging in te roepen is kort. Het verzoek tot vernietiging dient binnen een maand na de dag waarop de verzoeker van het besluit kennis heeft genomen of had kunnen nemen te worden ingediend. U dient deze termijn dus goed in de gaten te houden.