Heb ik als samenwoner ook recht op partneralimentatie als we uit elkaar gaan?

Best vaak krijg ik de vraag of er ook een verplichting is om partneralimentatie te betalen bij samenleven?

Het antwoord daarop is kort en bondig: nee. Ook niet als er sprake is van een jarenlange samenwoning, bijvoorbeeld 20 jaar. En ook niet als er kinderen geboren zijn uit de samenleving.

De wet is helder: er bestaat enkel een verplichting tot betaling van partneralimentatie als sprake was van een huwelijk of van een geregistreerd partnerschap.

Voor kinderalimentatie is dat anders. Dat moet altijd betaalt worden: of nu sprake was van een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een samenleving. Er moet zelfs kinderalimentatie betaald worden als het kind buiten een relatie geboren is, bijvoorbeeld uit een One Night stand.

Wel kunnen ex-samenlevers als zij uit elkaar gaan een partneralimentatieverplichting afspreken in het convenant. Dat is dan een overeenkomst waar beide partijen zich aan moeten houden.

En hoe zit het als er een alimentatieafspraak in het samenlevingscontract staat?

Als er in het samenlevingscontract, gesloten bij de notaris, een alimentatieafspraak staat luidt mijn antwoord anders: er kan wel een alimentatieverplichting gelden als er een afspraak is gemaakt. Ook dan is sprake van een overeenkomst, ofwel afspraak op contractuele basis die moet worden nagekomen.

Heb je vragen over alimentatie of het berekenen daarvan? Neem contact op met Marianne Heesmans via onze contact pagina. 

 

Heb je nog vragen over dit onderwerp?

Graag iemand persoonlijk spreken?

Heb je een vraag over ons kantoor? Zit je met een juridisch vraagstuk? Uiteraard kun je ons direct en geheel vrijblijvend bellen of mailen.