Moet ik partneralimentatie blijven betalen als mijn ex-partner een nieuwe vriend heeft?

Kees en Anja waren gehuwd. Kees moet Anja na de echtscheiding per maand een bedrag ad € 5.000,00 per maand betalen. Anja ontmoet een nieuwe liefde en Kees wil niet langer betalen. Hij is van mening dat de nieuwe liefde van Anja financieel voor haar moet zorgen.

Mag Kees stoppen met het betalen van partneralimentatie?

Altijd een moeilijke discussie: Kees wil niets liever dan stoppen (hij vindt al dat hij veel te veel betaald en is het beu dat Anja op zijn kosten leuke dingen doet met haar nieuwe lief) en Anja is van mening dat Kees – gelet op het lange huwelijk en de mogelijkheden die Kees heeft gehad op de arbeidsmarkt (en zij dus niet) – moet betalen en dat zij niet van haar nieuwe liefde kan vragen haar kosten te betalen.

De wet is op zich duidelijk: Kees kan stoppen met betalen als Anja opnieuw trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen.

De eerste twee zijn duidelijk. Maar wanneer woont Anja samen?

Volgens vaste uitspraken van de rechtbanken en Hoven wordt gekeken naar de volgende voorwaarden:

  • is er een affectieve relatie van duurzame aard?
  • verblijven de geliefden op hetzelfde adres en zo ja, hoe vaak?
  • is sprake van een gemeenschappelijke huishouding en wederzijdse verzorging?

Per geval worden deze voorwaarden bekeken. Het is aan de alimentatieplichtige, in het voorbeeld Kees, om aan te tonen dat aan de voorwaarden is voldaan. In een uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden van januari 2020 heeft de alimentatieplichtige een recherchebureau ingeschakeld om aan te tonen dat sprake was van een samenwoning, gemeenschappelijke huishouding en wederzijdse verzorging. Uit het rapport van het recherchebureau bleek dat de vrouw en haar nieuwe partner bijna elke nacht samen door brachten, de geliefden samen op vakantie gingen en restaurants bezochten, de nieuwe partner een eigen sleutel had om de woning van de vrouw te betreden, de kinderen van de vrouw werden opgehaald door haar nieuwe partner, de nieuwe partner boodschappen deed voor de vrouw en haar kinderen en zelfs haar hond uitliet. Het Hof oordeelde dat aan de voorwaarden is voldaan en heeft de alimentatieplicht voor de man beëindigd.

Of sprake is van samenwoning hangt dus af van het specifieke geval maar ook van het bewijs en de mogelijkheid dat te leveren.

Wil je over dit onderwerp meer informatie? Neem contact op met Marianne Heesmans via onze contact pagina. 

Heb je nog vragen over dit onderwerp?

Graag iemand persoonlijk spreken?

Heb je een vraag over ons kantoor? Zit je met een juridisch vraagstuk? Uiteraard kun je ons direct en geheel vrijblijvend bellen of mailen.