Heb je belang bij een overheidsbesluit? Zorg dat je op de hoogte blijft!

In mijn praktijk krijg ik nogal eens te maken met frustratie en ongeloof als er ongemerkt een bezwaartermijn verstreken is. Bijvoorbeeld bij een bezwaar tegen een besluit van jouw gemeente. ‘Niet eerlijk! De overheid heeft mij niets verteld’, is dan de strekking. Maar als je belang hebt bij een overheidsbesluit, zal je toch echt zelf op de hoogte moeten blijven.

Een les voor iedereen

Het is een les die elke advocaat bestuursrecht als eerste leert: houd overheidsbesluiten in de gaten en zet bezwaar- en beroepstermijnen onmiddellijk in je agenda. Niet eerst iets anders gaan doen, meteen opschrijven. Dat leerpunt geldt als je het mij vraagt voor iedereen die een belang heeft bij een overheidsbesluit.

Te laat is te laat

De reden is simpel. Als in het bestuursrecht een termijn verstrijkt, dan is het vrijwel altijd gedaan met de zaak. Hoe goed je argumenten ook zijn en hoe verkeerd het besluit ook is. Laat je niet op tijd van jezelf horen, dan verlies je de strijd. Zonder pardon.

Geen persoonlijk bericht

De (lokale) overheid hoeft je in heel veel gevallen niet persoonlijk op de hoogte te stellen van haar besluiten. Bij besluiten die niet zijn gericht tot één of meer duidelijke belanghebbenden is het voldoende als de zakelijke inhoud ervan in het (lokale) overheidsblad wordt vermeld. De gedachte is dat mensen die er belang bij hebben, via deze manier op de hoogte worden gesteld.

Wat als…?

En als ik nu voor langere periode in het buitenland verblijf, waardoor ik mijn gemeenteblad nooit op tijd kan lezen? Dat is voor de bestuursrechter geen bruikbaar argument. De rechter gaat ervan uit dat je dan iemand anders voor jou het proces laat volgen en jou op de hoogte houdt.

‘Berichten over uw buurt’

Bereid je voor en neem jezelf vooral extra in bescherming tegen deze ouderwetse regel met een gratis abonnement op ‘Berichten over uw buurt’ op www.overheid.nl. Je bepaalt zelf de straal waarbinnen je op de hoogte gehouden wilt worden én krijgt op tijd e-mails over besluiten.

Zelfs ziek zijn telt niet

Wat als ik in het ziekenhuis lig? Dan heeft de bestuursrechter er toch wel begrip voor dat ik mijn beroepschrift later indien? Nee, vrijwel nooit. Ben je bij bewustzijn en in staat om iemand te bellen, dan heb je al snel de mogelijkheid om iemand anders in te schakelen, redeneert de rechter. Slechts in heel zeldzame gevallen kom je weg met een termijnoverschrijding.

Kortom, houd de besluiten én de termijnen goed in de gaten. De termijnen zijn vaak maar 6 weken, dus voor je het weet valt er niets meer in te brengen tegen een overheidsbesluit.

Hulp nodig?

Bij het opstellen van een bezwaarschrift komen regels kijken, ook zijn er tal van uitzonderingen. Hulp nodig bij jouw bezwaar- of beroepschrift? Neem contact op met Redmer Keizer van HELIO advocaten|mediators via (0165) 592 080 of keizer@helioadvocaten.nl.

Heb je nog vragen over dit onderwerp?

Graag iemand persoonlijk spreken?

Heb je een vraag over ons kantoor? Zit je met een juridisch vraagstuk? Uiteraard kun je ons direct en geheel vrijblijvend bellen of mailen.