Houdt je buurman zich niet aan de regels? Een verzoek tot handhaving kan helpen

Nederland telt ongelofelijk veel regels. En die gelden niet per se overal. Vaak verschilt per gemeente, per wijk en zelfs per perceel wat je wel en niet mag. Zo mag je bijvoorbeeld op het ene perceel meer bouwen dan op het andere. En mag je in de ene woning wel een klein bedrijfje hebben en in de andere niet. Heeft je buurman voor de schuur die hij bouwt wel of geen vergunning nodig? En mag hij voor zijn timmerbedrijf tot diep in de nacht zagen, boren en schroeven in de garage bij zijn woning?

Heb jij vragen over een verzoek tot handhaving? Of zoek je hulp bij het opstellen van zo’n verzoek? Je kunt mij per mail benaderen voor het maken van een afspraak (keizer@helioadvocaten.nl) of even bellen en je vraag aan mij voorleggen: 0165 - 592000.

Je eerste stap is aankloppen bij de gemeente

Door al die regels is het best ingewikkeld om zélf uit te zoeken wat nu wel en niet mag. Meestal ga je met je vragen naar de gemeente en verwacht je dat je daar de antwoorden krijgt. Aankloppen bij de gemeente is namelijk je eerste stap als je vermoedt dat iemand zich niet aan de regels houdt.

De gemeente weet het ook niet altijd

Maar ook de gemeente begrijpt de regels niet altijd goed, terwijl juist zij in veel gevallen moet zorgen dat iedereen zich eraan houdt. In de praktijk komt het vaak voor dat de gemeente een oogje dichtknijpt of ten onrechte vindt dat iets mag. Soms hebben ambtenaren het ook gewoon te druk voor toezicht en reageren ze helemaal niet op je vragen.

Verzoek tot handhaving: gemeente moet in actie komen

Maar als je de gemeente vraagt om een besluit waar je belang bij hebt, dan moet zij dat besluit binnen een redelijke termijn nemen - meestal is dat maximaal 8 weken. Als je de gemeente per brief vraagt om iets te doen aan het overtreden van regels noemen we dat een verzoek tot handhaving.

Een dichtgetimmerd verzoek is essentieel

Een verzoek tot handhaving is belangrijk. De gemeente kan het niet negeren. Maar nóg belangrijker is een verzoek tot handhaving dat goed in elkaar zit. Het is namelijk het beste instrument om de gemeente te wijzen op de regels die van toepassing zijn én de feiten waaruit blijkt dat ze overtreden worden. Dat scheelt de gemeente een hoop uitzoekwerk. In feite hoeft ze dan alleen nog maar te controleren of jouw verzoek klopt.

Laat je adviseren over een verzoek tot handhaving

Het loont daarom om een verzoek tot handhaving te laten opstellen door iemand die er verstand van heeft. De advocaten van HELIO advocaten|mediators hebben die kennis in huis. Wij zorgen er bovendien voor dat het verzoek tot handhaving niet onderop een stapel belandt.

Negeert de gemeente je verzoek tot handhaving, dan kun je naar de bestuursrechter. Ook bij die stap staan onze advocaten je bij.

Heb je nog vragen over dit onderwerp?

Graag iemand persoonlijk spreken?

Heb je een vraag over ons kantoor? Zit je met een juridisch vraagstuk? Uiteraard kun je ons direct en geheel vrijblijvend bellen of mailen.